Blijven leren met Didy

In de rubriek 'Blijven Leren' vertelt een leraar hoe hij of zij up-to-date blijft, met deze keer: Didy Pijpker.

Didy Pijpker is docent Nederlands aan het Eemsdeltacollege in Siddeburen én Leraar van het Jaar 2017.

“De keuze om les te geven aan vmbo-leerlingen is een bewuste. Ik vind het een uitdaging om hen te leren dat Nederlands een prachtig vak is.”

U bent nu ruim 30 jaar docent. Wat is er veranderd in vergelijking met vroeger?

“Toen ik begon, lag de nadruk bij het vak Nederlands op de kennis. We moesten veel doen aan spelling en grammatica. Dat is veranderd. Nu hebben we meer aandacht voor begrijpend lezen en voor het analyseren van informatie. De lessen gaan bijvoorbeeld over hoe je nepnieuws van echt nieuws onderscheidt. Er is veel veranderd door de intrede van de computer in het klaslokaal. In het ‘voorcomputertijdperk’ vonden leerlingen Nederlands een beetje een saai vak.”

Hoe gaat u om met de veranderingen?

“Ik heb altijd mijn eigen invulling aan het vak gegeven. Nederlands is zoveel breder dan taalvaardigheid. We gebruiken tegenwoordig meer media in de les dan alleen boeken. We kijken bijvoorbeeld een documentaire en hebben het over wat waar is en wat niet. Welke manipulatietechnieken worden er gebruikt? Deze vaardigheden zijn net zo belangrijk als andere zaken. Een goede beheersing van spelling en grammatica is meer een middel om doelen te bereiken dan een doel op zich.”

"Ik heb altijd mijn eigen invulling gegeven aan het vak"

De ontwikkelingen gaan snel. Hoe zorgt u ervoor dat u bijblijft?

“Ik volg minimaal elk jaar een cursus. Daarnaast lees ik vakbladen en ben ik auteur van een lesmethode. Dus ik zit boven op de ontwikkelingen in het vak. Ook haal ik veel inspiratie uit het nieuws. Je moet alleen niet direct in alle nieuwe ontwikkelingen springen, maar eerst nadenken of het iets is voor het onderwijs. Daarnaast moet je een balans vinden tussen oud en nieuw. Ondanks alle nieuwe communicatiemiddelen, blijft een gesprek in de klas bijvoorbeeld zeer waardevol. Het belangrijkste is dat je als leraar nieuwsgierig bent. Ben je dat niet, dan houd je het niet lang vol.”

Wat is de beste manier om les te geven?

“Ik geloof heel erg in leren in een context. In dat kader proberen we als school opdrachten van bedrijven binnen te halen. Onze leerlingen hebben bijvoorbeeld in opdracht van het Waterschap Hunze en Aa’s een nieuw ontwerp voor de afgekeurde Groninger Zeedijk gemaakt. Bij deze opdracht komen zoveel aspecten kijken. Ze moesten onder andere bodemonderzoek doen, de helling van de dijk meten, het achterland bestuderen en hun bedachte ontwerp presenteren. Veel van wat ze leren op school, komt dan samen in één project. Door dit soort opdrachten zien leerlingen wat het doel is van hetgeen ze leren.”

Hoe ziet u de toekomst van het onderwijs?

“Mijn grote droom is dat we cyclisch gaan werken. Leerlingen leren in acht weken tijd de theorie, om die daarna toe te passen in een bedrijfsopdracht. Je moet gelijk laten zien waarvoor je de kennis nodig hebt. Motivatie is moeilijk te prikkelen bij leerlingen. Ze vinden een praktijkopdracht aan het begin eng, maar ze zien dat het uiteindelijk wel iets oplevert. De meerwaarde is wel bewezen.”

E-WISE biedt een ruim cursusaanbod voor leraren in het PO en VO met vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische cursussen. Het nascholingsaanbod is ontwikkeld met topexperts en wordt voortdurend geactualiseerd.
Benieuwd naar ons aanbod? Probeer dan eens een van onze gratis proefcursussen.

Ervaringen van onze gebruikers

 • Erik van Dijk
  Docent bij CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven

  De goede communicatie met E-WISE is mij heel goed bevallen. Altijd paraat om vragen te beantwoorden en altijd snelle reactie via de mail. Prima cursusmateriaal wat ook afwisselend gepresenteerd wordt. Sluit je een cursus positief af, dan krijg je een certificaat uitgereikt. Ik ben de 50 certificaten al gepasseerd! E-WISE staat open voor tips en advies uit het onderwijsveld, zodat dit weer kan worden verwerkt in het nieuwe cursusaanbod. Dus wil je nascholen? Dan zou ik zeggen: doen!


   

 • Dirk-Jan Dunnink
  Docent Duits bij het Stedelijk Lyceum Enschede

  Dagelijks heb ik met veel verschillende leerlingen te maken: rustige en drukke leerlingen, gedragsproblemen en kinderen die extra ondersteuning nodig hebben of meer uitdaging kunnen gebruiken. Er is een verscheidenheid aan behoeftes en er zijn net zoveel meningen en methodes van (vak-)collega’s. Het grote voordeel van E-WISE is, dat een deskundige in een online cursus op een toegankelijke manier theorie met praktijk verbindt en de docent veel praktische handvatten biedt. Ik heb er veel aan gehad en ik wil er dankbaar gebruik van blijven maken!

 • Janet Huisman Mudibo
  Leerkracht groep 6, mediacoach en ICT coördinator bij School Loevestein

  De voordelen van E-WISE vind ik dat je in je eigen tempo, interessegebied en op een geschikt tijdstip een cursus kunt volgen. In twee uur rond je een cursus af en heb je voldoende handvatten om het toe te passen in je werk. Ik heb dit weekend, i.v.m. het thuisonderwijs, de cursus Google Forms afgerond. Ik kon er deze week gelijk mee aan de slag. De les van E-WISE is duidelijk, je hebt afwisseling tussen instructie en opdrachten waarin je het geleerde gelijk kunt oefenen. Vooral dat laatste is belangrijk om de stof te laten beklijven en toe te passen in de praktijk.

 • André Vos
  Docent en mentor bij PrO Assen

  Sinds eind 2019 maak ik gebruik van het cursusaanbod van E-WISE. E-WISE heeft een ruim aanbod aan cursussen die je in eigen tempo kunt volgen. De cursussen die aangeboden worden zijn actueel en zeer praktisch. Door het volgen van de cursussen ga ik weer even op een andere manier naar mijn lessen en leerlingen kijken. Door mijn enthousiasme zijn meer teamleden van mijn school gaan meedoen aan de online cursussen van E-WISE: van OOP'ers tot teamleiders, iedereen doet mee.

 • Elly Ytsma
  Leerkracht bij IKC Johan Willem Friso Leeuwarden

  Wat ik erg fijn vind aan de cursussen van E-WISE, is dat je een cursus op elk moment kunt terugkijken. Hierdoor kan ik het gebruiken als naslagwerk én is het mogelijk om fragmenten uit de cursussen in de klas te laten zien. Ik vertel de leerlingen immers altijd wat ik heb geleerd. Voor het starten van een cursus print ik graag de cursusdocumentatie. Die gebruik ik om extra notities te maken of te arceren wat ik belangrijk vind.

 • Jante Luimes
  Groepsleerkracht bij Cbs 't Prisma Doetinchem

  E-WISE biedt online cursussen aan. De onderwerpen zijn zeer divers. Het grote voordeel is dat deze cursussen binnen een kort tijdsbestek te volgen zijn en volledig in de tijd te doen zijn. De online cursussen geven mij de mogelijkheid om me up-to-date te houden, zonder dat het me middagen kost. Deze cursussen zijn zeer toegankelijk en erg toepasbaar binnen het basisonderwijs. Ik kan deze manier van het volgen van cursussen dan ook van harte aanbevelen. Kortom: eigentijds, prima te realiseren, toepasbaar, werkdruk verlagend, niet gebonden aan vaste tijden, vernieuwend.

 • Marieke Jochems
  Leerkracht bij PCBO Apeldoorn

  Vandaag de cursus "Ik denk dus ik besta, filoseren met kinderen" doorlopen. Was erg leuk en leerzaam om te doen. Wat ik erg prettig vond is de afwisseling tussen theorie en film. Het vulde aan en je had gelijk een beeld bij de tekst. De tekst was op niveau, niet te moeilijk en niet te makkelijk. Een cursus met ideeën waarvan ik denk: morgen beginnen! Er is een ruime keus uit onderwerpen die allemaal met je vak te maken hebben. Hoe je kunt kiezen was ook helder. Wat ik zelf prettig vind is dat je ook weet voor welke doelgroep de cursus is.
   

 • Ton van Poppel
  Onderwijsmanager Nuenens College

  Over het systeem zijn mijn docenten heel tevreden. Ze vinden het toegankelijk en niet moeilijk om mee aan de slag te gaan. Ze ervaren een goede afwisseling in vraagstelling, filmpjes en tekst. Ik merk dat mijn team echt open staat voor deze manier van leren. Na de eerste fase hebben we een goede inhoudelijke evaluatie om het vervolgens schoolbreed uit te zetten. Dan borduren we voort op de persoonlijke ontwikkeling vanuit de intrinsieke motivatie van de docent én vanuit een professioneel oogpunt door E-WISE in te zetten in POP- en functioneringsgesprekken.

 • Petra Straver
  Directeur basisschool 't Oldhof

  Ik vind E-WISE een fantastisch middel om laagdrempelig en in eigen tijd bij te scholen. Dit is mogelijk door modules te volgen op onderwerpen die schoolbreed aangepakt worden, maar leerkrachten kunnen ook heel snel onderwerpen vinden die hen bezighouden in hun eigen praktijk. Bij de introductie werden de leerkrachten gelijk enthousiast over de onderwerpen die in de modules worden aangeboden.

 • Mikaël Vanderhaegen
  Zij-instromer

  E-WISE wordt op dit moment aangeboden voor docenten op de basisschool waar ik werk als vakdocent lichamelijke opvoeding. Daarnaast ben ik een Pabo zij-instromer die nog veel wil leren! Het grootste pluspunt is naar mijn mening dat je een cursus kunt volgen op je eigen tempo. Ook kun je tekst en video’s zo vaak herhalen als je zelf wilt. Ik kan het gebruik van E-WISE aan iedereen aanraden omdat het een groot aanbod heeft en dit op een hele prettige manier wordt aangeboden.

 • Simone Stuiver
  Leerkracht OBS Apollo

  Ik heb het als zeer prettig ervaren om online een cursus te volgen. Zelf het tijdstip bepalen, wanneer het mij uitkwam en gewoon thuis. Wanneer de concentratie afnam stelde het programma mij in staat de informatie terug te lezen. De filmpjes tussendoor zijn erg professioneel en geven net even meer informatie over het gelezen onderwerp. Die afwisseling ervaar ik als zeer prettig.

 • Judith Visser
  Leerkracht Basisschool Jan Ligthart Borne

  E-WISE werkt voor mij aanstekelijk. “Een kind met autisme in de klas” gaf mij op een vlotte manier kennis die ik erg goed kon gebruiken! Inmiddels heb ik in een korte tijd 15 cursussen afgerond en certificaten behaald. Zowel voor kinderen uit mijn klas, kinderen op mijn school en voor het werken aan mijn eigen ontwikkeling is er een ruim aanbod en keuze aan cursussen die ik zeker ga doen!